CAP Brabantia CAW Wie zijn wij?

Wie zijn wij?

In het kort

EEN BEETJE GESCHIEDENIS

De vzw Brabantia werd opgericht in 1974, met als doel synergieën te creëren in de strijd tegen armoede, op basis van de constatering van de sociale werkers in het veld van toenemende onzekerheid.

Verenigingen die mensen helpen besloten toen om zich te verenigen en samen een Sociaal Service centrum op te richten. Het kreeg de naam Brabantia.

 

ONZE FILOSOFIE

Geïnspireerd door de waarden van het evangelie, bevordert de vereniging integrale menselijke ontwikkeling en pleit ze tegen armoede en conflict. Het doel is om armoede te bestrijden, gerechtigheid te bevorderen en bij te dragen tot respect voor de menselijke waardigheid, zonder winstoogmerk.

Filosofie en ziel van Brabantia, Centrum voor Sociale Dienstverlening:

  • respect voor zelfstandigheid;
  •  respect voor basisrechten;
  • hulpverlening op maat van het individu en zijn of haar persoonlijke noden.
CAP Brabantia CAW Wie zijn wij?

MISSIES

Via een eerste ontvangst, een analyse van zijn situatie, begeleiding of ondersteuning helpt ons Centrum voor Algemeen Welzijn de gebruiker in zijn geheel door assistentie en opvolging te bieden. Afhankelijk van hun taalkeuze wordt er assistentie verleend in het Frans of Nederlands.

Onze sociale werkers streven ernaar om, door de individuele benadering van elk verzoek, sociale banden te ontwikkelen, het voordeel van de grondrechten te waarborgen en te strijden tegen onzekerheid en uitsluiting. Daartoe bevorderen ze verantwoording, individuele autonomie en integratie in het maatschappelijk leven.

Geconfronteerd met disfunctioneringen, moeilijke situaties en juridische en administratieve afwijkingen, melden onze sociale werkers deze zodat ze kunnen worden doorgegeven aan de bevoegde autoriteiten.

Onze acties zijn erop gericht in te spelen op alle factoren van sociale onzekerheid.

  • DE SUBSIDIËRENDE OVERHEDEN

    • De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van Brussel-Hoofdstad (GGC )

      De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) regelt en beheert de gemeenschapsbevoegdheden die gemeenschappelijk zijn voor beide gemeenschappen in het Brussels Gewest. Het GGC is onder meer bevoegd voor de zogenaamde ‘bipersoonsgebonden aangelegenheden’.

      > Bezoek de website
    • Het Fonds Sociale Maribel voor de gezondheidsinrichtingen en diensten, 330.02

      Het doel van deze sociale Maribel is de bevordering van de tewerkstelling in (vooral) de non-profitsector via de creatie van bijkomende arbeidsplaatsen. Zo komt deze maatregel tegemoet aan de noden van de sector en verbetert de kwaliteit van de dienstverlening.

      > Bezoek de website
    • Actiris

      Actiris is een Brusselse openbare tewerkstellingsdienst die voornamelijk tewerkstellingsoplossingen aanbiedt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het garandeert de matching tussen werkgever en werkzoekenden, organiseert de doorstroom naar werk.

      > Bezoek de website
  • Algemeen

    • Caritas International

      Caritas International en haar partners helpen slachtoffers van oorlogen, natuurrampen en armoede. In hun eigen land of op de vlucht bieden wij hen onmisbare, duurzame materiële en niet-materiële hulp. In België ondersteunen we migranten en vluchtelingen door hen een humaan antwoord te bieden, aangepast aan hun migratietraject. Wij voeren onze missie uit zonder enige vorm van discriminatie.

      > Bezoek de website
    • De katholieke kerk van Brussel (dienst solidariteit)

      Een honderdtal parochies en bijna evenveel religieuze gemeenschappen uit de Katholieke Kerkgemeenschap van Brussel zijn hier verenigd in een buitengewone variëteit aan personen die hun geloof belijden in dertig talen !

      > Bezoek de website
    • CAW (Centrum voor Algemeen Welzijnwerk) en CAP (Centre d’Aide aux Personnes)

      De Centra Algemeen Welzijnswerk (CAW) zijn algemeen erkende sociale diensten van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van Brussel-Hoofdstad. Zij helpen mensen met al hun vragen en problemen die met welzijn te maken hebben. CAW’s zien het als hun opdracht te vechten voor een menswaardig bestaan, op te komen voor gelijke kansen voor iedereen en te streven naar een harmonieuze samenleving in Vlaanderen en Brussel.

      > Bezoek de website
    • CAP (Centre d’assistance aux Personnes)

      De CAP’s zijn algemeen erkende sociale diensten die worden gesubsidieerd door de Commission Communautaire Commune de Bruxelles-Capitale (Cocom). Naast collectieve acties om de sociale uitsluiting te bestrijden bieden zij algemene sociale diensten voor personen in moeilijkheden en individuele sociale hulpverlening,

      > Bezoek de website
    • AIS (Agences Immobilières Sociales) en Sociale woningen.

      In Brussel organiseren de AIS en openbare huisvestingsmaatschappijen (OVM) de verhuur van sociale woningen. Zij treden op als tussenpersoon voor huurders en verhuurders, met als doel betaalbare en kwalitatieve woningen ter beschikking te stellen.

      > Bezoek de website
  • -Antenne Sint Gillis

    • OCMW van Sint-Gillis

      Het OCMW richt zich tot elke persoon in moeilijkheden die in Sint-Gillis woont. Het doel is de sociale integratie te bevorderen en eventueel de professionele integratie voor te bereiden.
      Professionals ontmoeten u om u te informeren, te adviseren en te begeleiden om uw toekomstproject op te bouwen.
      Deze dienst biedt echte psychosociale steun, financiële hulp in functie van uw behoeften en budgettaire begeleiding.

      > Bezoek de website
    • Actiris

      Actiris is een Brusselse overheidsdienst die voornamelijk tewerkstellingsoplossingen aanbiedt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het garandeert de matching tussen werkgevers en werkzoekenden en organiseert de overgang naar werk.

      > Bezoek de website
  • ANTENNE BRUSSEL ONTHAAL-OPEN DEUR

    • -Medimmigrant

      Medimmigrant is een vzw in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die werd opgericht omdat ook personen met een beperkt verblijfsrecht nood hebben aan informatie over toegang tot medische zorgen.

      Medimmigrant heeft expertise opgebouwd rond volgende thema's: toegang tot gezondheidszorg, verblijf en terugkeer van mensen met medische problemen en sociale rechten van ernstig zieke mensen.

      > Bezoek de website
    • FAIRWORK Belgium

      FAIRWORK Belgium wil de werksituatie van werknemers met een precair of zonder verblijfsrecht verbeteren. FAIRWORK Belgium wil dat zij niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk aanspraak kunnen maken op hun rechten.

      > Bezoek de website
    • -Diogenes

      DIOGENES is een dienst die daklozen in het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest helpt door middel van straathoekwerk, met als doel bruggen te bouwen tussen de straat en de rest van de samenleving.

      > Bezoek de website
    • -Les Amis d’Accompagner

      De vzw ‘Les Amis d’Accompagner’ is een socio-juridische eerstelijnsdienst, die zich vooral richt op de één op één begeleiding van personen in een moeilijke situatie.
      De vrijwilligers ontvangen, luisteren naar, oriënteren en begeleiden mensen die zich in een moeilijke situatie bevinden. Zij worden hierbij omkaderd door professionele hulpverleners. Vrijwilligers en hulpvragers vervullen samen de stappen die hen toelaten hun situatie te verbeteren.

      > Bezoek de website
    • HET SOCIAAL VERTAALBUREAU VAN BRUSSEL ONTHAAL

      Brussel Onthaal is een Brusselse sociale tolk- en vertaaldienst. De organisatie biedt tolken ter plaatse en schriftelijk vertalen van documenten aan Nederlandstalige en tweetalige social-profit organisaties en overheidsdiensten in Brussel.

      > Bezoek de website
  • -Antenne Kuregem

    • -Voedselbank van Brussel - Brabant

      Sinds 1986 heeft de Voedselbank Brussel-Brabant zich als doel gesteld de strijd aan te binden tegen honger en verspilling. Zij maakt deel uit van de Belgische Federatie van Voedselbanken (www.foodbanks.be) die zelf aangesloten is bij de Europese Federatie van Voedselbanken.

      > Bezoek de website
    • -Agence Immobilière Sociale ‘Logement pour Tous’ –‘Ieder zijn woning’

      ‘Ieder zijn Woning’ is een erkend Sociaal Verhuurkantoor (SVK) dat gesubsidieerd wordt door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Zij nemen vastgoed in beheer van privé-eigenaars om het aan personen met een beperkt inkomen te verhuren. Het recht op huisvesting is vastgelegd in de grondwet sinds 1994. De toepassing ervan is afhankelijk van de inzet en de actie van iedereen. Het sociaal verhuurkantoor is ervan overtuigd dat dit een grondrecht is waarvan de naleving van essentieel belang is voor de ontwikkeling van elke persoon.

      > Bezoek de website
    • OCMW Anderlecht

      Een efficiënte vooruitgang in de strijd tegen armoede wordt hier concreet via denkwerk, overleg en een optimale actie in netwerkverband. Om dit te bereiken ondersteunt het OCMW de maatschappelijke coördinatieprocedure en stelt het een permanente discussieruimte ter beschikking van de plaatselijke betrokkenen. Op die manier wil het hen de middelen geven om concrete maatschappelijke problemen aan te pakken.

      > Bezoek de website
  • Antenne Caritas International

    • -Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

      Kabinet van de Minister van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, lid van het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) en verantwoordelijk voor Gezondheid en Sociale Actie.

      > Bezoek de website
    • -De Federale Overheidsdienst Justitie (Dienst Voogdij)

      De Dienst Voogdij is toegevoegd aan de Federale Overheidsdienst Justitie; dit om de onafhankelijkheid te waarborgen ten aanzien van diverse instanties zoals de Dienst Vreemdelingenzaken die is toegevoegd aan de FOD Binnenlandse Zaken en de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen beheert. Doorgaans worden de minderjarigen door de politie of door de Dienst Vreemdelingenzaken naar de dienst Voogdij doorverwezen. De meeste minderjarigen komen in België aan zonder identiteits- of verblijfsdocumenten. De Dienst Voogdij identificeert hen en bij twijfel over hun leeftijd organiseren zij een medisch onderzoek (XLS, 30.5 KB). In het kader van de zorg voor minderjarigen nemen zij ook contact op met de opvangcentra en wijzen zij hen een voogd aan. Zij zien er tegelijk op toe dat er een duurzame oplossing wordt gevonden voor de minderjarige.

      > Bezoek de website
    • -IOM (International Organization for Migration)

      IOM ijvert ervoor om migratie geordend en humaan te laten verlopen. Tegelijk werken zij aan de internationale samenwerking rond migratiekwesties, zoeken zij mee naar praktische oplossingen voor problemen die gelinkt zijn aan migratie en bieden zij humanitaire hulp aan migranten in nood, waaronder ook vluchtelingen en intern ontheemde personen.

      > Bezoek de website
    • -Ciré (Coordination et Initiatives pour Réfugiés et Etrangers)

      CIRÉ is opgericht in 1954 als een pluralistische coördinatiestructuur die 24 organisaties van diverse aard verenigt, zoals sociale diensten voor hulp aan asielzoekers, syndicaten, diensten voor permanente educatie en internationale organisaties. Bedoeling hierbij is om gemeenschappelijk na te denken en actie te ondernemen rond alle vragen die gelinkt zijn aan de opvang van asielzoekers, erkenning van vluchtelingen, de strijd tegen hun opsluiting, de opvang die aan vreemdelingen wordt geboden en de migratiepolitiek in haar geheel, met het accent op de migrant als actieve burger.

      > Bezoek de website